Årets drivernyhet, Wilson C300, på första tee den 10 april 2018.

Vintern 1989 går till historien som en av de vintrar med allra mest snö. Det är en vinter och vår som Bengt Karlsson, mångårig greenkeeper på Puttom men idag pensionär, kommer ihåg mycket väl.
– Jag satte ner en driver med skaftet före på första tee den 30 april, då syntes mer eller mindre bara klubbhuvudet. Det året öppnade vi rekordtidigt, 15 maj, berättar Bengt.
Drygt två veckor efter det var skaftdjup snö på tee, hade alltså all snö försvunnit och banan kunde öppna i god kondition. Bengt kan se många likheter med den vintern och årets, inte bara mängden snö utan även hur det är under snön.
– Det året var det torr backe när snön väl hade försvunnit. Eftersom det inte fanns någon tjäle så rann smälta snön bara rätt igenom. Det var en otroligt varm maj, jag vill minnas att det var 17-18 grader mest hela maj.
I år finns det inte heller någon tjäle under all snö, vilket är väldigt positivt. Inte bara för öppning av banan utan också för bevattningsprojektet som kan komma igång snabbare. Blir det bara varmt och det börjar smälta kommer det gå snabbt att det börjar grönska.
– Att det är mycket snö nu betyder inget för om det blir senare eller tidigare öppning än normalt, allt beror på vädret i maj, avslutar Bengt.

Bengt Karlsson, fd greenkeeper


Vill du bli medlem? Klicka här